Maintenance window scheduled to begin at February 14th 2200 est. until 0400 est. February 15th

(e.g. yourname@email.com)

Forgot Password?

    Defense Visual Information Distribution Service Logo

    Blood Brothers? - Transcript in Ukrainian

    LITHUANIA

    03.11.2015

    Courtesy Story

    Natochannel           

    НАТО Ревю

    БРАТИ ПО КРОВІ?
    Чому литовці відчувають біль України
    і як їм вдалося уникнути такої ж самої долі


    24:02 min

    00.35 – Пол Кінг – голос за кадром
    Народи Литви і України мають довгу спільну історію. Сторіччя тому вони навіть разом створили одну з найбільших європейських країн, а зовсім недавно, протягом останніх двадцяти п’яти років, кожен з них пережив революцію. Проте результати цих революцій виявилися дуже різними. Литва, наприклад, увійшла в 2015 рік як частина Єврозони з економікою, що відроджується і планами посилення присутності НАТО на своїй території. А Україна увійшла в цей рік з війною, що палає на сході, збанкрутілою економікою і півмільйоном українських біженців у своїй країні. Тож чому минуле цих двох країн обернулося такими різними результатами, наскільки близькою була Литва до долі, яка спіткала Україну?

    01.19 – Пол Кінг – голос за кадром
    Для того щоб зрозуміти різницю, ми маємо спочатку зрозуміти, що відбулось в Литві. 11 березня 1990 року Литва оголосила про свою незалежність від Радянського Союзу. Переговори з Москвою про визнання держави продовжувалися до січня 1991 року, коли Радянський Союз відправив свої війська на придушення народної революції.

    01.43 – Роланд Качінскас – керівник політичного управління, Міністерство закордонних справ
    Тієї ночі було убито чотирнадцять осіб і понад тисячу було поранено. Я був одним з тих студентів, які стояли разом з багатьма, багатьма тисячами інших людей, які стояли тієї ночі і багато, багато інших ночей після того, перед будівлею парламенту.

    02.01 – Пол Кінг
    Литовці відбивалися – піснями.

    02.05 – Роланд Качінскас – керівник політичного управління, Міністерство закордонних справ
    А я потім сказав «обороняли»… ця оборона складалась в основному зі співів, молитов Божій Матері або зі зведення барикад.

    02.20 – Пол Кінг
    Це може виглядати як прості співи, але насправді це важлива частина боротьби литовців за незалежність. Коли понад двадцять років тому танки увійшли до Вільнюса, лідер руху за незалежність сказав, що треба співати. Співи, не боротьба, не агресія, просто співи.

    02.39 – Пол Кінг – голос за кадром
    Людина, яка дала цю пораду, була лідером руху за незалежність Вітаутасом Ландсбергісом. Для нього це не була боротьба проти усієї радянської системи, просто литовці демонстрували, що вони більше не хочуть жити в радянському таборі згідно з домовленістю, яка була укладена без їхньої участі в рамках радянсько-нацистського пакту п’ятдесят років тому.

    03.00 – Вітаутас Ландсбергіс – колишній литовський глава держави і лідер руху за незалежність
    Якщо ви хочете зберегти Радянський Союз – це ваша справа. Ми незалежні за духом, за законом, за міжнародним правом, у наших власних очах, і ми це робимо.


    03.15 – Пол Кінг – голос за кадром
    Замість того щоб підійти до цього питання в новому дусі гласності, Москва дала Литві традиційний і суворий урок. Коли радянські війська напали на Литву в 1991 році, вони були націлені на парламент, телевежу і телестудію. Їхньою метою було придушити і тих, хто відстоював свободу, і їхні голоси. Еглі Букалайте вела телепередачу для всієї країни тієї ночі, коли спалахнуло насильство.

    03.41 – Пол Кінг
    Це студія, з якої Еглі вела мовлення того дня у 1991 році. І це ті двері, які радянські солдати вибили ногами.

    03.52 – Еглі Букалайте – диктор новин (голос перекладача)
    Я не думаю, що хтось в той час думав про власну безпеку. Єдиним моментом, коли я не знала чи виживу, чи мене вб’ють, були ті хвилини, коли я побачила тих солдатів у одностроях, які були в масках і йшли коридорами нашого будинку, з якого велося мовлення, а я сиділа в студії. Тоді мені спало на думку, чи це не є кінець мого життя і як просто і неочікувано все може завершитись.

    04.21 – Пол Кінг – голос за кадром
    Це був вирішальний момент. Контроль над інформацією був ключовим для совєтів, особливо для придушення революції.

    04.29 – Перехожий 1 (голос перекладача)
    Радянські часи були жахливі. Я міг слухати наш гімн лише по американському радіо. Ми знаходили радіопередачі литовською мовою. Коли грали гімн, я вмикав радіо на повну потужність, щоб його було чути в усьому будинку.

    05.00 – Еглі Букалайте – диктор новин (голос перекладача)
    Приміщення цієї телестанції були окуповані військовим телебаченням, яке передавало абсолютно протилежну інформацію. Російську пропаганду, з якої ми сьогодні насміхались б, якби нічого не відбувалося в Україні. Ми зараз фактично бачимо теж саме.

    05.18 – Пол Кінг – голос за кадром
    Під час нападу на телецентр загинуло чотирнадцять осіб, але невдовзі радянська тактика стала ще більш зловісною.

    05.26 – Пол Кінг
    31 липня 1991 року в цьому будиночку митниці на литовському кордоні працювало вісім службовців. На будиночок несподівано напали російські солдати, які вийшли з лісу. Ці солдати були взуті в кросівки, тому вони підійшли до будиночка нечутно. Вони увірвалися в будиночок і змусили вісьмох чоловіків, які тут працювали, лягти на підлогу саме на цьому місці, а потім, одного за одним, застрелили кожного в потилицю з пістолета з глушником, як при розстрілі. Ці сім чоловіків, деяким з них було лише двадцять років, померли миттєво. Вижив лише один, який і може зараз усе розповісти, це Томас Шернас.

    06.10 – Томас Шернас – колишній литовський митник (голос перекладача)
    Це місце нагадувало український Майдан, але тут ніхто не співав. Нам треба було працювати, і тут не було натовпу, як перед парламентом, лише сім або вісім осіб, що були поряд з лісом і не мали жодних засобів зв’язку.
    Коли я працював, я сидів за цим столом. Ранок лише починався, до сходу Сонця залишалося ще години дві. Трейлер стояв там, де зараз знаходяться ці хрести. Я почув незвичний звук, підвів очі і побачив чоловіка зі зброєю, що біг.

    Це були росіяни, в російських військових одностроях, але без знаків розпізнавання, і на них не було військових чобіт, вони були взуті в кросівки. Це дало їм змогу рухатися беззвучно вночі. Світло було вимкнено. Нам наказали лягти на підлогу. Коли вони почали стріляти, звуку майже не було чути, тож вони померли в тиші.
    Зброя була з глушником, тому звуку пострілу не було чути. Вони нічого не казали. Вони просто убивали людей пострілами в голову. Те ж саме вони зробили зі мною.

    07.50 – Пол Кінг – голос за кадром
    Цей напад відбувся на литовському кордні з Білоруссю і навіть сьогодні менталітет по обидва боки цього кордону залишається вражаюче різним.

    07.59 – Пол Кінг
    Ми на литовському кордоні, Литва по цей бік, а Білорусь там. Проте це не просто географічна межа, це ідеологічна межа. По цей бік – Європейський Союз, по той бік – те, що називають останньою диктатурою Європи і зараз ми покажемо вам, що це таке.

    08.24 – Пол Кінг – голос за кадром
    Протягом двадцяти п’яти років після розпаду Радянського Союзу Білорусь залишається вірним союзником Росії як політично, так і економічно. Не протиставляючи себе Росії, вона отримувала дешеві газ і нафту. Україна, навпаки, починаючи із 1991 року регулярно каралась Москвою, якщо вона робила спроби наблизитися до Європи. І результати цього чітко видно в економіці. Литва пам’ятає про таке ж саме ставлення, коли вона свого часу насмілилася кинути виклик Москві.

    08.50 – Лінас Лінкевічус – міністр закордонних справ Литви
    Нам кинули виклик на початку 1990-х років, можливо ви не пам’ятаєте, а я пам’ятаю. Вулиці були порожні, на них не було автомобілів, бо не було бензину, це було взимку, і я пам’ятаю цей холод в квартирах. Для нас це був урок, бо ми хотіли бути незалежними; добре, ми могли бути незалежними, а це була ціна незалежності.

    09.09 – Пол Кінг – голос за кадром
    Проте Литва обернула це на свою користь.

    09.13 – Даля Грибаускайте – президент Литви
    За ці вісім місяців ми спромоглися повернути нашу економіку обличчям до Заходу і за вісім місяців ми почали торгувати із Заходом, це було фактично дві третини нашої економіки.

    09.24 – Пол Кінг – голос за кадром
    А сьогодні Литва перша серед тих, хто виступає за санкції проти Росії за її дії щодо України, навіть пори те, що ці санкції шкодять і литовській економіці.

    09.34 – Неріюс Малюкевічус – Інститут міжнародних відносин і політології
    Будучи поряд з Росією, ми найбільше страждаємо від санкцій. Наше сільське господарство, наша транспортна галузь, вони страждають щодня, але попри це ми залишаємося одними з головних прибічників санкцій, бо це єдиний спосіб зупинити агресію і надіслати потужний сигнал російському керівництву.

    09.56 – Пол Кінг – голос за кадром
    Реакція московських керманичів на литовське і українське повстання була схожою. Можливо це пов’язано з тим, що як в 1991 році, так і сьогодні російська економіка зазнає проблем.

    10.07 – Вітаутас Ландсбергіс – колишній литовський глава держави і лідер руху за незалежність
    Ми дуже добре розуміли, що Радянський Союз був банкрутом. І вони це розуміли, тому вони намагалися маніпулювати якимись реформами, але лише заради порятунку імперії.

    10.29 – Пол Кінг – голос за кадром
    Націоналізм відволікав. Так само, як і сьогодні.

    10.33 – Лінас Лінкевічус – міністр закордонних справ Литви

    Економіка в руїні, чесно кажучи. Інвестицій немає, перспектив немає. На додаток ціна на нафту, хоча і трошки покращилась, усе ще далека від ідеального, так би мовити, рівня. Отже, ситуація по-справжньому погана. Ви можете вдаватися до націоналізму, але скільки разів ви можете це робити? Цей канал, «Росія сьогодні», або як я його називаю, «Росія вчора», або інші російськомовні канали – це ж жахлива пропаганда. Інколи її плутають зі свободою слова. Якщо Геббельс був журналістом, тоді я здаюсь.

    11.14 - Пол Кінг – голос за кадром
    Проте так само як боротьба проти двох революцій була схожою, була схожою і єдність народів, які боролися за свободу.

    11.20 – Роланд Качінскас – керівник політичного управління, Міністерство закордонних справ
    Ми повинні стати поряд з українським народом, і не лише ми, литовці, а я думаю, що вся Європа має стати разом з народом України, тому що те, що відбувається в Україні, стосується не лише України, так само як це свого часу стосувалося не лише Литви.

    11.35 - Пол Кінг
    У 2018 році виповниться сто років декларації незалежності Литви. Але 2015 рік також важливий, тому що Литва приєдналася до Єврозони, вона перейшла на євро, а це нова литовська монета євро.

    11.51 - Пол Кінг – голос за кадром
    Знайти собі місце всередині Європейського союзу – це одна справа, але Литва знає, що не менш важко переконати деяких європейських партнерів в тому, що компроміс з російською агресією не спрацює.

    12.02 - Лінас Лінкевічус – міністр закордонних справ Литви

    Подивіться на такі солідні міжнародні інституції, потужні бюджети, великі амбіції, ХХІ сторіччя, а ми нічого не можемо вдіяти, коли одна європейська країна вторглась в іншу сусідню країну, і ми нічого не можемо зробити, лише висловлюємо свою стурбованість. Вас це не дивує? Мене дивує.

    12.21 – Вітаутас Ландсбергіс – колишній литовський глава держави і лідер руху за незалежність
    Що таке компроміс? Вони завжди, як і з нами в 1990 році, вони вимагають капітуляції, називаючи це компромісом.

    12.36 - Пол Кінг – голос за кадром
    Ландсбергіс пам’ятає, що попри те, що Радянський Союз говорив правильні слова на публіці, поза лаштунками він погрожував литовським лідерам.

    12.44 – Вітаутас Ландсбергіс – колишній литовський глава держави і лідер руху за незалежність
    Вам ніколи не дадуть вашої незалежності, казав мені Горбачов. Будьте розумні, це нереалістично, спустіться на землю. Ми дамо вам більше автономії. Зараз ми вам даємо сім відсотків від вашого національного доходу у валюті, сім відсотків. Ми дамо вам 20, радійте. Для нормальних людей і для… чому не 100, це ж наші прибутки.

    13.23 - Пол Кінг – голос за кадром
    І дехто вважає, що навіть самі розмови про поступки російським агресорам в Україні фактично погіршують ситуацію.

    13.30 – Лінас Лінкевічус – міністр закордонних справ Литви

    Мені не варто говорити, що ми несемо відповідальність, бо що ми не нападаємо на Україну, ми не вторгаємось в цю країну. Проте будучи пасивними, або будучи непослідовними, ми ненароком робимо свій внесок в ескалацію.

    13.43 – Вітаутас Ландсбергіс – колишній литовський глава держави і лідер руху за незалежність
    Чому ми говоримо сьогодні відкрито, і ми бачимо, що те, що відбувається, це Мюнхен-2, Україну продають. Я можу нагадати пораду однієї літньої сільської жінки. Вона сказала: «Хлопці, не робіть навіть маленького кроку назад, бо вони поставлять свою ногу на місце вашої».

    14.20 - Пол Кінг – голос за кадром
    А ще гірше те, що коли світ об’єднується в боротьбі проти тероризму, дехто бачить, що терористична тактика стала московським інструментом.

    14.28 – Даля Грибаускайте – президент Литви
    Якщо мова йде про професійних військових без розпізнавальних знаків і прапора, як це назвати? Звичайно, це професіонали, і ми знаємо, що це російські професійні військові, але вони поводяться як терористи.

    14.40 – Лінас Лінкевічус – міністр закордонних справ Литви

    Жертви є жертви, якщо вони цивільні. Я завжди це кажу, тому що я брав участь у марші в Парижі, це було «Я – Шарлі», і я ішов разом з усіма колегами, захищаючи, знаєте, свободу слова. Там було вдвічі більше жертв за день, ніж у Парижі, саме в той час, хоча можливо не коректно порівнювати, бо навіть одна жертва – це занадто багато.

    15.06 – Пол Кінг – голос за кадром
    Саме ідеологія Кремля непокоїть багатьох найбільше. Вона відображає відродження націоналістичної країни, в той час як Кремль заявляє про те, що він має захищати росіян, де вони не були б.

    15.17 - Вітаутас Ландсбергіс – колишній литовський глава держави і лідер руху за незалежність
    Росія – це держава, яка не має кордонів, це треба зрозуміти. Навіть на схід від України вони усе ще страждають, що є кордон між країнами Балтії і Росією, а з Естонією вони навіть не мають державного кордону.

    15.32 – Пол Кінг – голос за кадром
    І це може бути так просто – сказати, що російськомовні потребують захисту.

    15.36 - Вітаутас Ландсбергіс – колишній литовський глава держави і лідер руху за незалежність
    В усьому світі багато англомовних людей і можливо тоді Великій Британії треба повернутись до Індії. Вони там англомовні, можливо вони страждають.

    15.51 - Пол Кінг – голос за кадром
    Можливо різні точки зору обумовлені різними дефініціями. Наприклад, чи означає для Росії слово «демократія» те ж саме, що й для Заходу?

    16.00 – Лінас Лінкевічус – міністр закордонних справ Литви

    Вони мають особливу демократію, їхня демократія інша. Це особлива російська демократія, як вони кажуть.

    16.07 – Вітаутас Ландсбергіс – колишній литовський глава держави і лідер руху за незалежність
    У західному розумінні «партнерство», це коли щось робиться разом, задля спільного блага, спільної вигоди. У східному російському розумінні «партнерство» – це гра, в якій вашого партнера треба поставити на коліна.

    16.29 – Пол Кінг – голос за кадром
    Отже, що литовці порекомендували б Заходу зробити перед обличчям путінської агресії?

    16.35 - Вітаутас Ландсбергіс – колишній литовський глава держави і лідер руху за незалежність
    Я порадив би не слухати, що він каже. Дивіться, що він робить, подивіться на дії. А вони усе ще говорять. О, що він сказав, що він сказав сьогодні, що він казав учора, тут є різниця.

    16.54 – Пол Кінг – голос за кадром
    Іронія усього цього полягає в тому, що Україна мала шанс повернутися обличчям до Заходу, підписавши Угоду про асоціацію з ЄС під час головування Литви в ЄС. Колишній президент України Янукович мав можливість позбутися погроз і агресії непередбачуваного російського сусіда. Але сталося зовсім не так.

    17.10 – Пол Кінг
    А це саме той вхід, позаду мене, де замкнулося історичне коло. Саме там Литва, перша країна Балтії, яка головувала в ЄС, організувала зустріч, на якій колишнім президентом України Януковичем мала бути підписана Угода про асоціацію з цією країною. Він прибув, але відмовився підписувати Угоду під величезним тиском Кремля, і саме ця відмова і спричинила протести Євромайдану.

    17.42 – Пол Кінг – голос за кадром
    Ще одна іронія полягає в тому, що литовець, Айварас Абромавічус, зараз є міністром економічного розвитку і торгівлі в новому українському уряді, який був сформований після того, як російськомовний екс-президент Янукович втік до Росії. На противагу цьому, в Литві, народ і керівництво залишались єдиними. Проте, щоб відбулось, якби в них не було спільного бачення Литви в Європі.

    18.06 – Пол Кінг
    Щоб, на вашу думку, сталося з Литвою, якби вона не вступила до НАТО?

    18.11 – Даля Грибаускайте – президент Литви
    Ви знаєте, я навіть не хочу думати про це. Я можу лише дякувати Богові, що наша країна двадцять п’ять років тому вирішила стати вільною і ми стали членами НАТО і Європейського союзу, і для нас це новий історичний шанс, і ми ним скористалися.

    18.33 – Пол Кінг
    Отже, ви не уявляєте, як розвивалися б події, якби…

    18.38 – Даля Грибаускайте – президент Литви
    Не хочу навіть думати про це.

    18.41 – Пол Кінг – голос за кадром
    І зараз очевидно, що шлях, який обрала Литва, можливо єдиний, що може гарантувати безпеку вашій країні.

    18.48 – Лінас Лінкевічус – міністр закордонних справ Литви

    Знову-таки, пригадайте 2008 рік, Грузія, вони не були членами НАТО. Маємо результат. Україна – велика країна в центрі Європи, вони не члени НАТО, маємо результат. Ось в чому різниця.

    19.00 – Пол Кінг – голос за кадром
    Проте найкращий спосіб дізнатися, наскільки безпечно почуваються литовці – просто запитати в них. Ми так і зробили.

    19.05 – Пол Кінг
    Чи вважаєте ви, що Литва сьогодні в безпеці?

    19.10 – Перехожий 2
    Я думаю, так.

    19.11 – Перехожа 1
    Так, усе ще у достатній безпеці. Можливо не на 100 відсотків, але…

    19.16 – Пол Кінг
    Добре, а чому вона в безпеці?

    19.20 – Перехожий 2
    Тому що ми в НАТО.

    19.22 – Пол Кінг
    Тому що ви в НАТО?

    19.23 – Перехожий 2
    Так, я так думаю.

    19.25 – Перехожа 1
    Принаймні сьогодні я розмовляла зі своїми батьками, і ми говорили: «Слава Богу, ми усе ще не в такій ситуації, нам просто щастить. Я сподіваюсь, що тут не буде такого як на сході».

    19.38 – Перехожий 3
    Добре, я почуваюсь досить добре. Я знаю, що ситуація на сході дуже складна, але завдяки НАТО я почуваюсь дуже добре. Так, я пам’ятаю Радянський Союз і я дуже радий, що ми зараз по інший бік.

    20.03 – Пол Кінг – голос за кадром
    А що відчували в Литві, коли українська революція і подальша битва розпочались минулого року?

    20.09 - Даля Грибаускайте – президент Литви
    Я відчувала жаль до наших сусідів, які практично змарнували ці двадцять п’ять років своєї незалежності після розпаду радянської системи, як українці.

    20.18 – Пол Кінг – голос за кадром
    Дехто пішов далі слів підтримки. Для деяких литовців це стало можливістю зіграти свою роль в боротьбі за свободу, яку вони не зіграли в 1991році. Жана Пуоджюс допомагає волонтерам, що воюють з проросійськими бойовиками в Україні, від Донецька до Дебальцевого.

    20.36 – Жана Пуоджюс – актриса і активістка
    Під час подій в Україні я почала розуміти, що відбувалося в моїй країні, тому що я була тоді дуже маленькою, я цього не пам’ятаю. І це була просто історія. Я її знала, ми вивчали її в школі і таке інше, але в мене не було реальних почуттів щодо цього, а в Україні я почала розуміти, що відбувалося в нашій країні, дуже глибоко.

    21.01 – Пол Кінг – голос за кадром
    Навіть ті, хто пам’ятає події 1991 року, через бої в Україні зрозуміли, наскільки близькими вони були до такої ж самої долі.

    21.09 - Еглі Букалайте – диктор новин (голос перекладача)
    Так, це справді нагадує мені ті дні, і мене вразило, що ми дуже схожі. Я порівнюю з усім, що відбувається зараз в Україні. Це не було легко, це справді було важко, я не можу сказати, що ми визволилися від Радянського Союзу легко, без втрат, без жертв, але коли я бачу, що відбувається зараз, як довго це триває, і скільки це коштує, в це важко повірити і я відчуваю безкінечну радість з того, що у нас в Литві не було такої розв’язки, і що ми вільні вже багато років.

    21.42 – Пол Кінг – голос за кадром
    Останнім часом Литва багато разів попереджала своїх європейських партнерів щодо Росії. Проте ці попередження часто відкидали як надмірно обережні. Сьогодні Литва може з упевненістю сказати, що вона оцінювала ситуацію правильно.

    21.55 – Неріюс Алексеюнас, дипломат під час головування Литви в ЄС
    Ми говорили десять років тому, що на Росію треба дивитись під іншим кутом, і зараз, схоже, що ми правильно розуміли ситуацію. Ми зробили правильний аналіз того, що відбувається в Росії, процесів, внутрішніх процесів в Росії. І зараз я думаю, що з’явився додатковий аргумент на користь того, що європейці тепер більш уважно прислуховуються до того, що ми кажемо.

    22.20 – Пол Кінг – голос за кадром
    І тут є глибші уроки для нас усіх: свободу ніколи не можна сприймати як належне.

    22.25 – Роланд Качінскас – міністр закордонних справ Литви
    Здається президент Рейган сказав, що свободу від знищення відділяє лише одне покоління. Отже, кожне покоління повинно виконати свою роботу.

    22.36 – Вітаутас Ландсбергіс – колишній литовський глава держави і лідер руху за незалежність
    Свободу завжди виборюють, вона ніколи не дається просто так.

    22.41 – Пол Кінг – голос за кадром
    І що радість, яку дає свобода, не можна ніколи забути.

    22.43 – Лінас Лінкевічус – міністр закордонних справ Литви
    Понад десять років тому ми прийняли правильне рішення – вступити до НАТО і Європейського союзу. Це перше, що я хотів би зазначити. На той час я був міністром оборони, я пам’ятаю процес вступу, я пам’ятаю усі емоції саме того дня, коли ми отримали членство. Коли я був у Вашингтоні, я отримав дзвінок від мого чергового офіцера про те, що бельгійські винищувачі перетнули наш повітряний простір і готуються сісти на нашій авіабазі для здійснення патрулювання повітряного простору. Це відбулось за декілька годин до моменту вступу, так би мовити, в прямому сенсі. Важко навіть пояснити ті почуття. Це було щось дуже, дуже особливе. І ці почуття і донині досить сильні.

    23.27 – Даля Грибаускайте – президент Литви
    Я пишалася тим, що ми спромоглися зробити те, що ми зробили, в належний час, що ми знали нашого сусіда і ми знали, що нам потрібно робити саме тому, що ми знали цього сусіда, і що ми зараз перебуваємо на правильному боці історії. І нам страшенно пощастило, страшенно пощастило нашій державі.

    23.49 – Пол Кінг – голос за кадром
    Це щастя, яке не посміхнулось Україні, принаймні поки що.



    НАД ФІЛЬМОМ ПРАЦЮВАЛИ
    Автор і ведучий
    Пол Кінг
    Оператори
    Рут Оуен
    Юстас Пулуйкіс
    Лукас Мотєюнас

    Головний редактор
    Кріс Райлі

    Маркетинг
    Кевін Прейджер
    Джефф Холден


    Відеоматеріал
    LRT
    Джерело в ITN

    Особлива подяка
    Канцелярії президента Литви
    Міністерству закордонних справ Литви
    Маріюсу Нелюпшису
    Лаурі Таутвайшайте
    Йоланті Тарасевічене

    Координатор проекту
    Марсела Зельнічкова

    Продюсер
    Лука Фаззуолі

    Відеоредактор
    Пітер Клас

    Режисер
    Пол Кінг

    Виробництво журналу «НАТО Ревю».
    Думки, представлені в цьому фільмі, не обов’язково відображають погляди НАТО або її країн-членів .

    LEAVE A COMMENT

    NEWS INFO

    Date Taken: 03.11.2015
    Date Posted: 03.11.2015 17:47
    Story ID: 156689
    Location: LT

    Web Views: 42
    Downloads: 0

    PUBLIC DOMAIN